REISERUTE
 
Her er altså vår relativt omfattende reiserute. Vi har satt opp en rute basert på steder og land vi ønsker å besøke, men har valgt å ikke legge det opp mer detaljert enn nødvendig. Vi kommer til å fly over de største strekningene, og så reise på egenhånd det meste av turen. Vi har et veldig fleksibelt opplegg, slik at vi kan flytte flybillettene fram og tilbake etter ønske. Finner vi ut av vi trenger mer tid et sted, så flytter vi bare billettene.

Vi ønsker å ha et mest mulig fleksibelt opplegg. Vi skal og må ikke, innom hvert eneste land og hvert eneste sted, vi tar det heller litt som det kommer underveis, og bruker tiden på steder vi trives. Kommer vi til land eller til steder som vi ikke synes er så interessante, reiser vi videre. Det er denne typen reising vi har best erfaring med fra tidligere.
 

 
PERU
 
 
Innbyggertall:
23,000,000
Hovedstad:
Lima (pop: over 7 million)
Språk:
Spansk, Quechua, Aymara
Religion:
90% Romersk Katolsk
Høydepunkter:
Machu Picchu, Chan Chan, Nazca linjene, Chavin ruinene, Titicaca-sjøen
 
Peru er et land med store geografiske kontraster. På reise gjennom landet med alt fra tørre ørkensletter til frodig jungel og høye fjell, finnes det noe både for turisten, antropologi studenten, fuglekikkeren og for fjellklatreren. Peru er et stort mangfold av landskap, folk, fauna og flora, og ikke minst arkeologiske monumenter.
 
Det er noe for enhver smak, og det er ikke langt mellom høydepunktene. Besøk fantastiske Machu Picchu, den glemte Inkabyen, eller verdens største byanlegg av soltørket leire Chan Chan eller de uforklarlige Nazca linjene, dette gigantiske menasjeriet som kun kan sees fra luften. Er du ute etter trekking, fjellklatring eller rafting er mulighetene mange. Følg inkaenes fotspor langs inkaveiene oppover langs fjellsidene. Er det dyreliv du er ute etter, besøk Islas Bellestas, ikke langt fra Pisco. Der finnes store kolonier av sjøløver og sjøfugler. Eller ta en
tur inn i jungelen, inn i regnskogen, inn i Amasonas mangfoldige dyre- og planteliv.
 

Les mer her...

 

 
BOLIVIA
 
 
Innbyggertall:
7,826,350
Hovedstad:
La Paz
Språk:
Spansk
Religion:
Romersk Katolsk
Høydepunkter:
Amazonas, Tiahuanaco, Inkaveiene nær La Cumbre, Titicaca-sjøen
 
Bolivia er Sør-Amerikas svar på Tibet. Langt oppe i høyden, og det kanskje mest isolerte landet man finner i Sør-Amerika. Et fantastisk landskap preger landet, med høye snødekte fjell, men også store slettelandskaper og jungel. Landet er også preget av å være landet med flest gjenværende indianere. Mer enn 50% av befolkningen er av rent indianer blod, og mange har beholdt tradisjonelle kulturelle verdi- og trossystem.
 
Det dramatiske landskapet er kanskje hovedattraksjonen for mange eventyrlystne reisende. Glimrende trekking muligheter canyon området rundt Tupiza og dalførene rundt Yungas og Cordillera Real. I lavlandet kan man dra på elvebåt turer langt inn i Amazonas. Mens man i byer som Sucre og Potosi kan oppleve Bolivias lange tradisjonsrike historie. I tillegg er Bolivia et rimelig land å reise i, og langt fra noe typisk turistland.
 
 

 
CHILE
 
 
Innbyggertall:
14.025.000
Hovedstad:
Santiago
Språk:
Spansk
Religion:
Romersk Katolsk
Høydepunkter:
Påskeøya, Patagonia, Andesfjellene, Chiloè
 
Chile strekker seg 4300 km fra Peru til Magellans stredet. Her finner du alt fra Atacama Ørkenen i nord, til metropolen Santiago, og Patagonias røffe fjell og daler. Med få timers avstand kan man enten stå på ski i Andes fjellene, eller ligge på stranden ved Stillehavet.
 
Eventyrere vil sette stor pris på Påskeøya (Rapa Nui) langt ute i Stillehavet, med sine gigantiske statuer. Andre høydepunkt er kirkene fra kolonitiden, som man finner i landsbyer høyt oppe blant Andes fjellene, fantastisk sjømat, og Mapuche tekstiler som appellerer til alle som vil shoppe litt. Mulighetene er også mange innen skirenning, trekking og fjellklatring.
 

Les mer her...

 

 
SINGAPORE
 
 
Innbyggertall:
3,100,000
Hovedstad:
Singapore
Språk:
Mandarin, Malay, Tamil og Engelsk
Religion:
31% Taoister, 28% Buddhister, 18% Muslimer, 10% Kristne
Høydepunkter:
Boat Quay, Pulau Ubin, Tanjong Pagar, Jurong Bird Park
 
Singapore er et lite land på spissen av den Malaysiske halvøy. Singapore er ofte en gjennomgangsport for reisende, men kan også tilby mange steder som er verdt å besøke, gode shopping muligheter, og et av Asias beste kjøkken.
 
Blant høydepunktene i Singapore finner vi nattelivet rundt Boat Quay, Pulau Ubin, et av Singapore`s siste Kamong samfunn og fascinerende Chinatown og Little India. Få også med deg en nattsafari hvor du kan oppleve eksotiske dyr på natterstid.
 
 

 
MALAYSIA
 
 
Innbyggertall:
19,700,000
Hovedstad:
Kuala Lumpur
Språk:
Bahasa Malaysisk
Religion:
Islam
Høydepunkter:
Taman Negara, Perhentian Islands, Penang, Melaka, Mt. Kinabalu
 
Malaysia er blant de landene i Sør-Øst Asia som er enklest å reise rundt i. Her finnes flere natur attraksjoner og historiske byer slik som Penang og Melaka. Malaysia er ikke først å fremst kjent for sin tradisjonelle kultur, Malaysia er derimot en fascinerende miks av et eksepsjonelt vennlig folkeslag, alt fra malaysiere, kinesere, og indere på den Malaysiske halvøya, til ulike stammefolk rundt Sabah og Sarawak i Øst-Malaysia.
 
Taman Negara nasjonal park, med en av verdens eldste regnskoger er blant høydepunktene. Hvite sandstrender, krystallklart vann og billige overnattingssteder, gjør Perhentian Islands til et annet høydepunkt. Mens man rundt Penang finner fargerike kinesiske templer blandet med minner fra kolonitiden. Her finner man noe for enhver smak.
 
 

 
THAILAND
 
 
Innbyggertall:
57,500,000
Hovedstad:
Bangkok
Språk:
Thai
Religion:
Buddhisme
Høydepunkter:
Mae Hong Son, Bangkok, Kanchanaburi, Chiang Mai, Ko Pha-Ngan
 
Thailand har mye å tilby reisende, en lang historie, fargerik kunst, eksotiske øyer, levende natteliv, vennlighet og gjestfrihet, og et spennende kjøkken. Thailand er et veldig behagelig land og reise rundt i, og mye er lagt til rette for reisende. Her finner du alt fra noen av de vakreste strendene i hele Asia, til fantastiske gamle ruiner og restaurerte Buddist templer.
 
Det er ikke langt mellom høydepunktene. Mae Hong Son anbefales med sine ulike etniske minoriteter, Asias lengste grotte, og med glimrende muligheter for trekking og rafting. I Bangkok finner du gamle templer, glimrende restauranter og et legendarisk natteliv. Mens hvis man ønsker mer avslapning, finner man glimrende strender og flotte muligheter for dykking og andre vannaktiviteter i Krabi provinsen. Verdt å nevne er også Chiang Mai, den vibrerende hovedstaden i Nord, med sine store håndverksmarkeder og vakre teak templer.
 
 

 
KAMBODSJA
 
 
Innbyggertall:
10,500,000
Hovedstad:
Phnom Penh
Språk:
Khmer, Fransk og Engelsk
Religion:
Buddhisme
Høydepunkter:
Angkor Wat, Phnom Penh, Sihanoukville, Battambang, Ratanakiri
 
Det moderne Kambodsja er hva som er igjen av det en gang så store og mektige Khmer riket, som i den Angorske perioden (9. til 14. århundre) hersket over store deler av dagens Vietnam, Laos og Thailand. Blant de enorme templene i Angkor området, får man et innblikk i hvilket stort rike dette engang var.
 
Her finner du verdens største tempel, Angkor Wat, som ikke bare er den største attraksjonen i Kambodsja, men også en av de største i hele Asia, for ikke å si i hele verden. Det finnes en rekke templer i hele dette området, og Angkor regnes for verdens største tempelby. Andre høydepunkt er det kongelig palass i hovedstaden Phnom Penh, Sihanoukville`s vakre strender og den nesten isolerte Ratanakiri provinsen med sine naturunder og fascinerende fjellstammer.
 
 

 
LAOS
 
 
Innbyggertall:
4,750,000
Hovedstad:
Vientiane
Språk:
Lao
Religion:
Buddhisme
Høydepunkter:
Vientiane, Luang Prebang, Wat Phu Champasak, Si Phan Don
 
Laos er kjent fra antikken som Lan Xang, eller "landet av en million elefanter". Landet er et av de minst utviklede i Asia, men derfor også et av de mer spennende. For reisende som ikke ønsker opptråkkete stier, og heller litt utfordringer, er Laos et flott land å reise i. Som en kontrast til velutviklede og turist invaderte Thailand.
 
Et av stedene du bør få med deg hvis du besøker Laos er Luang Prebang som står på UNESCO listen, som er fylt av arkitektur fra den franske kolonitiden blandet med Lao arkitektur. Andre høydepunkt er Si Phan Don, der kan man finne sjeldne delfiner, samt tradisjonelle Lao landsbyer, og byen Vientiane, en av indokinas klassiske gamle byer, med historiske templer, nasjonale museer og franske kafeer.
 
 

 
VIETNAM
 
 
Innbyggertall:
75,000,000
Hovedstad:
Hanoi
Språk:
Vietnamesisk
Religion:
Buddhisme
Høydepunkter:
Ho Chi Minh, Hanoi, Halong Bay, Huè, Hoi An, Nha Trang
 
Etter Sør-Vietnam falt i kommunistenes hender i 1975, var Vietnam praktisk talt isolert fra resten av verden. Helt fram til 1989 var det slik, men da åpnet Vietnam på ny dørene for turister og investorer. Dette nå så populære reisemålet tilbyr en rik og unik kultur, samt fantastisk skjønne omgivelser.
 
Besøk byene Ho Chi Ming og Hanoi med sine museer, markeder og parker. Halong Bay med sine fantastiske koraller, de helt spesielle Cham ruinene ved My Son, dra på øyloffing ved Nha Trang, eller pust inn Hoi An`s sjarmerende gammeldags atmosfære. Vietnam byr på nok av høydepunkter.
 
 

 
KINA
 
 
Innbyggertall:
1.200.000.000
Hovedstad:
Beijing
Språk:
Mandarin
Religion:
Taoisme, Konfusinisme, Buddhisme
Høydepunkter:
Den kinesiske mur, Tarrakotta hæren, Den forbudte by, Potala Palace
 
Som reisemål kan Kina tilby et nesten uendelig utvalg av historiske og arkitektoniske mesterverker, og imponerende natur landskaper. Kina er hjem til en av verdens lengst vedvarende sivilisasjoner, med en rik arv av kunst, arkitektur og språk. Et land med folkerike urbane byer, bildeskjønne landskaper, og flere av verdens største byggverk.
 
Høydepunktene er mange og tette. Den Kinesiske mur er naturlig å nevne først, muren som strekker seg fra Shanhai Guan på Østkysten til Jiayuguan i Gobi ørkenen, er det eneste byggverk som kan ses fra månen. Tarrakotta hæren i Xi`an må også oppleves, en hær av ikke mindre en 8000 legemstore tarrakotta statuer, hvor hver enkelte statue er unik. Den forbudte by, hvor keiserne styrte sitt vidstrakte rike fra, må også besøkes. Kina har alt, og man kan ikke lese om Kina, man må rett og slett reise dit og oppleve det.
 
 

 
MONGOLIA
 
 
Innbyggertall:
2,500,000
Hovedstad:
Ulaan Bataar
Språk:
Mongolsk
Religion:
Tibetansk buddhisme
Høydepunkter:
Khovsgol Nuur, Ulaan Bataar, Sutai Uul, Gurvansaikhan
 
Det mange forbinder med navnet Mongolia er Djengis Kahn og hans krigere, kameler som vandrer gjennom Gobi ørkenen, og ville hester som galopperer over de åpne slettene. Selv i dag, virker Mongolia nesten som jordens ende. Utenfor de få større byene, kan man fort begynne å lure på om man befinner seg i et annet århundre, snarere enn i et annet land.
 
Man skal lete lenge etter slik vakker natur som Mongolia kan by på. Blant høydepunktene finner vi Khovsgol Nuur innsjøen, Uvs Nuur fugleliv og glimrende muligheter for trekking og camping rundt Sutai Uul og Bogdkhan Uul. Selv om kommunistene har ødelagt mye av den gamle arkitekturen, er det noen klostre igjen. Det er verdt å ta en tur innom Erdene Zuu Khiid og Amarbayasgalant Khiid, klostre som er vel bevart.
 
 

 
NEPAL
 
 
Innbyggertall:
23,000,000
Hovedstad:
Kathmandu
Språk:
Nepali
Religion:
Buddhisme og Hinduisme
Høydepunkter:
Himalaya, Kathmandu, Mount Everest, Bhaktapur, Boudha
 
Nepal er hjem for et av verdens røffeste og vanskeligste fjellandskap. Nesten 75% av Nepals areal består av fjell, og man finner 8 av de 10 høyeste fjelltoppene i verden her. Men ikke bare det, blant disse fjellene finner man også vakre daler, elver, grønne fjellsider og en rikt planteliv.
 
Trekking kan nok sies å være det helt store høydepunktet i Nepal. Enhver som reiser hit bør bli med på en par ukers trekking blant Himalayas høye fjell.
I tillegg bør man få med seg Bhaktapur`s gamle restaurerte templer, og besøke Boudha for å oppleve et glimt av tibetansk buddhisme i Nepal.
 
 

 
INDIA
 
 
Innbyggertall:
968,000,000
Hovedstad:
New Delhi
Språk:
Hindi og Engelsk
Religion:
Hinduisme
Høydepunkter:
Taj Mahal, Meenakshi tempelet, Det Røde Fortet, Chandigharg
 
Når du kommer til India vil du bli overfalt av myriader av synsinntrykk, lyder og lukter som er så karakteristisk for dette landet. Som fødested for verdens 3 eldste religioner, hinduisme, buddhisme og jainisme, og i tillegg til å huse et utall andre, legger man fort merke til at religion er en viktig del av hverdagen her.
 
Av severdigheter bør du selvsagt få med deg Taj Mahal, en keisers minnesmerke over en elsket hustru. Ellers er Meenakshi-tempelet i Madurai helt sør i India fascinerende i historisk og kunstnerisk perspektiv og fremdeles et levende og pulserende religiøst sentrum. En bør også sette av tid til å besøke Det Røde Fortet, som på 1600 tallet ble beskrevet som det jordiske paradis.
 
 

 
ITALIA
 
 
Innbyggertall:
57,800,000
Hovedstad:
Roma
Språk:
Italiensk
Religion:
Romersk katolsk
Høydepunkter:
Roma, Colosseum, Peters Kirken, Fontana de Trevi, Skjeve Tårn i Pisa
 
Italia er et attraktivt reisemål. Mye på grunn av landets tre tusen år lange historie, vakre pittoreske landskap, kunst- og arkitekturskatter og nydelige mat. Du kan bo i sjarmerende middelalderbyer, gå på ski i alpene, nyte en gondoltur i Venezia´s kanaler, sole deg på vakre strender i Rimini og utleve "shop till you drop" konseptet.
 
Italia har deilig temperatur, god vin og sjarmerende restauranter. Dette er kjærlighetens og det dramatiskes hjemland. Besøk Roma, og opplev Colosseum, Peters Kirken og Fontana de Trevi, her står severdighetene i kø.
 
 

 
TYRKIA
 
 
Innbyggertall:
63.000.000
Hovedstad:
Ankara
Språk:
Tyrkisk
Religion:
Islam
Høydepunkter:
Istanbul, Aya Sofia, Blue Mosque, Cappadocia, Pamukkale
 
Tyrkia er broen mellom Europa og Midt-Østen, både fysisk sett og kulturelt sett. De tyrkiske Ottoman sultanene hersket i flere århundrer over hele Midt-Østen, og spor etter dette finner man i en rekke land. Ved siden av å ha beholdt sitt "Østen preg", har i senere år Tyrkia også i stadig større grad latt seg prege av vestlig kultur. I dagens Tyrkia finner man en blendende miks av begge kulturer.

Istanbul, en gang kjent som Konstantinopel, er det naturlige høydepunktet å begynne med. En gang hovedstad i det mektige romerske riket, og fylt med historiske steder og bygninger. Her finner man Aya Sofia, som skulle bli den største og vakreste katedral i verden og kun et hundretalls meter unna, Blue Mosque, en storslagen moske. Cappadochia er et annet sted som bør besøkes, et fantastisk landskap med klippekirker og en utrolig historie. Mens hvis du ønsker å se natur skjønnhet, bør du ta turen til Pamukkale, der kan du se en helt snøhvit fjellside, naturlig dannet av salter.

Les mer her...
 

 
EGYPT
 
 
Innbyggertall:
62,359,623
Hovedstad:
Kairo
Språk:
Arabisk
Religion:
90 % Islam, 7 % Kristendom
Høydepunkter:
Pyramidene, Tempelet i Karnat, Sharm el Sheik, Abu Simbel, Sinai
 

Egypt er et av de mest ekstraordinære landene man kan besøke i verden. Det er ikke bare på grunn av pyramidene og den enorme rikdom av templer og monumenter som er igjen etter faraoenes tid, men også på grunn av alle kirkene og klostrene, den overveldende kunsten og arkitekturen, som er igjen etter grekere, tidlige kristne og muslimer.

 
Blant en rekke høydepunkter må man iallfall få med seg de over 4000 år gamle pyramidene, som regnes for kanskje verdens største underverk. Kan nevne at Kheopspyramiden består av intet mindre enn 2 300 000 kalksteinblokker med en gjennomsnittsvekt på 2,5 tonn! Tempelet i Karnak fra 1500 f.Kr. bør også besøkes med sine mange søyler, statuer og obelisker. Egypt kan også by på koraller, ved Sharm El Sheik finner man det som regnes for verden vakreste
korallrev. Det kan i høyeste grad sies å være verdt et besøk.
 
 
 
 
Copyright © 2001 - Jorda Rundt 2001